Oto Vogrin

Oto Vogrin je aktivni član Društva likovnih umetnikov Slovenije in Društva likovnih umetnikov Maribor, mentor likovno nadarjenih otrok, …


Gre predvsem za grafiko, ki predstavlja njegov osebnostni razvoj, likovno-teoretični pogled na grafiko kot zelo specifično umetniško dejavnost, gre pa tudi za povezavo same grafike in lokalnega okolja. Začel je s Selnico, potem pa po poteh osebnega in študijskega razvoja skozi grafiko nadaljeval po Dravski dolini.

Oto Vogrin sočasno obravnava neločljivo prepleteni zgodbi svojega življenja in likovnega razvoja s poudarkom na grafičnih tehnikah, s katerimi se je srečeval in jih obvladoval, bodisi z linorezom, svojo prvo ljubeznijo, preko globokega pa vse do visokega tiska.

Umetnik kot izhodišče svojih navdihov vseskozi omenja Selnico ob Dravi, Dravsko dolino in Kobansko, to pa je hkrati okolje, v katerem je svoje sicer tragično, a bogato ustvarjalno življenje prebil tudi slovenski slikar in grafik Alojz Šušmelj (1913 – 1942), ki mu Oto Vogrin na neki način tudi posveča svojo knjigo (Odtisnil sem grafiko), vključno z grafiko v smislu parafraze linoreza Selnica iz cikla Kobanski motivi (1940).

Vir: Večer