Irena Jeras Dimovska

Rodila se je 17. avgusta 1960 v Kranju.

Irena Jeras Dimovska deluje kot konservatorsko-restavratorska svetnica v Gorenjskem muzeju in kot slikarka. Študij slikarstva na ALU v Ljubljani je zaključila leta 1985 z diplomo pri profesorjih Andreju Jemcu in Jožefu Muhoviču, do leta 1988 pa je opravila še magistrski študij konzervatorstva in restavratorstva pri profesorju Francu Kokalju. Od leta 1992 je zaposlena v Gorenjskem muzeju v Kranju kot konservatorsko restavratorska svetnica. Za sabo ima številne pomembne projekte, s katerimi se je zapisala v anale Gorenjskega muzeja in slovenske kulturne dediščine na sploh.

Ob konservatorstvu in restavratorstvu se Dimovska kontinuirano izraža tudi z likovno umetnostjo. Svoj likovni izraz je posvetila figuralnemu slikarstvu in ga razvila v prepoznaven slog s svojevrstnim koloritom, ekspresivnimi potezami in subtilno artikulacijo zaznavanja sveta. Zaznamuje ga predvsem ženski motiv, do katerega goji spoštovanje, simpatijo in sočutje, v slikarskem, ženskem, človeškem in eksistencialnem, univerzalnem smislu. V vseh njenih slikah, ki kot da niso le dvodimenzionalne, čutimo iskrenost in slutimo globoko premišljevanje – o ženski, o Evi in njenem položaju po izgonu iz raja, o emancipaciji. In o erotiki, ki ni tu zato, da vznemirja moškega, ampak gre za kompleksno lepoto ženske kot stvarjenja narave.

Irena Jeras Dimovska je dejavna članica Likovnega društva Kranj in DSLU. Do sedaj je imela devetindvajset samostojnih razstav ter preko 150 skupinskih razstav doma in v tujini. Za svoja likovna dela je prejela nagrado na Majskem salonu leta 2009 in osvojila prvo mesto na 4. mednarodni razstavi Umetnost v miniaturi - v kategoriji digitalna umetnost in fotografija - v Majdanpeku v Srbiji, leta 2013.

Vir: GORENJCI