Zmago Puhar

Akademski slikar Zmago Puhar je rojen leta 1952 v Kranju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1977 diplomiral pri profesorjih Borčiču, Didku, Berniku in Jemcu. Njegov opus obsega več kot 60 samostojnih razstav v Kranju, po Sloveniji in v evropskih državah ter v New Yorku. Poleg tega je sodeloval v številnih skupinskih likovnih projektih, največkrat skupaj z Likovnim društvom Kranj, ki redno promovira slovensko ustvarjalnost na razstavah doma in v tujini. Že od diplome se posveča heterogenim likovnim aktivnostim. Je slikar, grafik in likovni pedagog.


Kot pedagog svoje visoko strokovno znanje in izkušnje radodarno predaja drugim, predvsem mlajšim. Tako je vso dosedanjo kariero velik del časa posvečal poučevanju učencev iz Kranja in okolice – najprej na Osnovni šoli Staneta Žagarja Kranj, nato na Javnem skladu kulturnih dejavnosti v Kranju. Številnim generacijam učencev je ostal v spominu kot karizmatičen človek z izjemnim likovnim in splošnim znanjem ter smislom za pedagogiko. Od leta 2007 se likovnemu izobraževanju vseh generacij predaja v lastnem ateljeju družinskega podjetja Puhart v Kranju.

Kot slikar se je v slovensko in splošno likovno zakladnico zapisal kot inventiven slikar s popolnoma samosvojim likovnim jezikom. Znotraj heterogenih trendov in smeri sodobne umetnosti se je avtor znal bogatiti in prisluhniti svoji osebnosti, videnjem, doživljanjem in hotenjem. V njegovih potezah se izraža talent, znanje, dar opazovanja in dolgoletno urjenje lastnega likovnega izraza. Puharjeva dela razodevajo, kako pomembni so mu temeljni elementi likovne stvaritve – risba in barve. Kranjčani ga poznajo tudi po upodobitvah mesta Kranj, grafikah in plakatih za lutkovne predstave Javnega sklada kulturnih dejavnosti Kranj.

Z grafiko Silhueta mesta Kranj je leta 2007 zmagal na natečaju za najboljši spominek Mestne občine Kranj. Leta 2008 je prejel veliko Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj.

Vir: Gorenjci