Karel Pečko, častni udeleženec kolonije

Rodil se je leta 1920 v Vuhredu. Leta 1954 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost  v Ljubljani pri prof. Gojmiru Antonu Kosu. Med leti 1954 in 1962 je kot likovni pedagog poučeval na nižji gimnaziji in osnovni šoli v Slovenj Gradcu. Leta 1957 je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona Slovenj Gradec, ki ga je sprva upravljal ob svojem rednem delu v šoli, od leta 1963 pa kot njegov ravnatelj. Od leta 1975 do 1991 je vodil tudi Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu. Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je kot direktor vodil do leta 1997. Študijsko je potoval v Avstrijo, na Češko, v Francijo, Italijo in Nemčijo. Poleg slikarstva se Karel Pečko ukvarja še z oblikovanjem keramike, scenografijo, tapiserijo, mozaikom, vitražem in grafičnim oblikovanjem, deloval je tudi kot mentor drugim slikarjem. Za svoje delo na likovnem in galerijskem področju je prejel več nagrad in priznanj. Razstavljal je na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.

Leta 1996 je prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za njegove zasluge pri kulturni podobi Slovenj Gradca, za organizacijsko in drugo delo v dobro krajanom, še posebej pa za kulturno povezovanje Slovenije s svetom«.

Njegova dela lahko najdemo na številnih javnih mestih (Splošna bolnišnica v Slovenj Gradcu, Hotel Bellevue, Rotenturn, Hotel Kompas, Bled - »Vila Moj mir«) in tudi v zasebnih zbirkah po vsem svetu: Jugoslavija, Avstrija, Nemčija, Švedska, Francija, Švica, Anglija, Grčija, Tunizija, Japonska, Avstralija, ZDA, Kanada. Poleg slikarstva se je Pečko ukvarjal tudi s keramiko, grafičnim oblikovanjem, delal je scene za lutkovno gledališče. Kot galerist je ves čas spremljal sodobno slovensko likovno umetnost.

Dobil je več nagrad in priznanj za svoje delo na likovnem in galerijskem področju: 1965 - Prešernovo nagrado okraja Maribor, 1975 - Bernekerjevo nagrado in 1981 - Valvasorjevo nagrado. Prav tako ga je RTV Slovenija uvrstila leta 1976 v serijo oddaj Slikarske tehnike in leta 1977 na izviren način predstavila njegovo slikarstvo. V nizu oddaj Sodobniki leta 1982 pa je bila slikarjeva monografska upodobitev, ki jo je scenaristično zasnoval Jože Perko, režiral pa Drago Pečko. Po njem se imenuje fundacija, ki ji je Pečko ob ustanovitvi podaril 252 svojih slik iz obdobja 1946-1990 in vanjo pritegnil še druge donatorje. Fundacija štipendira nadarjene študente s področja umetnosti in humanistike.

V 96. letu starosti je na dan 2. 5. 2016 umrl v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Vir: Koroška osrednja knjižnica