Erna Ferjanič

Rodila se je v Celju. Po končani Pedagoški gimnaziji je študij nadaljevala na Pedagoški akademiji, kjer je diplomirala iz likovne umetnosti. Vrnila se je Rogaško Slatino, kjer dela kot kulturna ustvarjalka in profesorica likovne vzgoje. Zaposlena v Zdravilišču Rogaška je več let vodila Grafični muzej in organizirala številne likovno-umetniške prireditve. Njeno delo je ves čas močno povezano z Rogaško Slatino in njenim kulturnim življenjem. Zaradi vsestranskega delovanja na področju kulture je leta 1994 prejela priznanje Turistične zveze Celje za najboljšo turistično delavko na področju kulture na Celjskem.

Kot prva tehnična urednica in lektorica je sodelovala pri nastajanju lokalnega časopisa Rogaške novice. Oblikovala je številne publikacije, vabila, tiskovine in znake za Knjižnico Rogaška Slatina, Knjižnico Rogatec in Ljudsko univerzo Rogaška Slatina.

Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom, keramiko, grafiko, fotografijo in ilustriranjem, v novejšem ustvarjalnem obdobju se intenzivneje ukvarja tudi z drobno plastiko, največ pa se posveča modeliranju z glino in rezbarjenjem lesa. Medsebojno povezuje slikarsko in plastično tehniko. Imela je preko 80 samostojnih in 250 skupinskih razstav. Za svoje delo je dobila številka priznanja in nagrade, tako doma kot v tujini. Svoja likovna dela je razstavljala po Sloveniji in po Evropi, prav tako pa tudi drugod po svetu.

Bila je organizatorka odmevnih skupinskih mednarodnih razstav (1994 Voyage), 1995 Znaki na prtih, 1997 Steklo in barve, 2000 NLP, prav tako pa je sodelovala ali organizirala mnoge humanitarne akcije.

Od leta 2007 je članica likovnega sveta umetniškega društva »Široka staza« v Zemunu. Prav tako je članica Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in članica Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije (ZDLUS).

Vir: Celjskozasavski