Irena Gajser

Mariborsko umetnico Ireno Zemljič Gajser odlikuje prepoznaven likovni slog, s katerim raziskuje zlasti notranje strukture tako stvarnega kot metafizičnega mikrokozmosa. Temu ostaja zvesta tudi v najnovejšem ciklusu, posvečenem umetniškemu raziskovalnemu popotovanju v simbolni svet judovskega kulturnega izročila.

Irena Zemljič Gajser se v svojem likovnem ustvarjanju vseskozi sprehaja med abstraktnim in realističnim, navidezni barvni monotoniji in oblikovno prepoznavnemu minimalizmu pa ostaja avtorica zvesta tudi v najnovejšem ciklusu Emanacija simbolov. V njem se podaja na intenzivnejše umetniško raziskovalno popotovanje v svet judovskega kulturnega izročila, ki mu prvič doslej namenja povsem samostojno serijo likovnih stvaritev. Osnovno slikovno površino del določa izrazita temno modra podlaga, ki ustvarja nevtralno ozadje za strukturne analize enajstih, z judovstvom neločljivo povezanih kultnih predmetov in ideoloških entitet.

Diplomirala je na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Doslej je sodelovala na številnih slikarskih kolonijah, ex temporih in dobrodelnih prireditvah, razstavljala pa je na več kot petnajstih samostojnih in več kot petdesetih skupinskih razstavah doma in na tujem. Med drugim je predsednica Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM), članica izvršnega odbora ZDSLU in članica Sveta zavoda Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Živi in ustvarja v Mariboru.

Secretum vitae (skrivnost – uganka življenja) ni le naslov najnovejšega cikla del Irene Gajser, ampak bi tako lahko poimenovali celotno njeno likovno delovanje, ki je raziskovalno, poglobljeno in predstavlja aktivno ukvarjanje s skrivnostmi likovnega sveta in njegovega življenja. Koliko likovnih ugank je že rešila avtorica, na koliko izzivov je že odgovorila, in to na različne načine. Vedno se je zavedala, da njeno stvariteljstvo ni v reproduciranju, temveč v izražanju odnosa do videnega. To je tisti kreativni presežek, po katerem je neutrudno hrepenela in ga zelo izrazito dosegla v najnovejšem abstraktnem ustvarjalnem sidrišču.

Fascinantnost barvnih sledi rezultira spontana, akcijska in nadzorovana gestikulacija, tekoči, široki, v mehko artikulirane ploskve ujeti nanosi, pa linije in kapljice. Raznoliki likovno-vizualni efekti se dodatno razpirajo z uporabo peska, ki predstavlja še en slikarkin dialog z zemljo, s prvinskim, hkrati pa zaščitni znak njenih kreativnih receptur. Vsa slikarska dela Irene Gajser so zaključene celote in lahko nastopajo kot samostojne enote, hkrati pa avtorico vodijo v igro kompozicijskega sestavljanja, s katero zazvenijo v posebni resonanci.

Vir: Napovednik