Jošt Snoj

Jošt Snoj se je rodil leta 1967 v Ljubljani. Leta 1993 ja na Akademiji za likovno umetnost diplomiral iz slikarstva s serijo slik na temo imago pietatis. Leta 1998 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 2004 in 2008 je na Papeški univerzi Gregoriana študiral krščansko umetnost vseh obdobij na Fakulteti za zgodovino in kulturno sakralno kulturno dediščino. Pod vodstvom Marka I. Rupnika je opravil formacijo za sakralno umetnost in študij končal z magisterijem s serijo slik na teološko-simbolične teme Efrema Sirskega. Jošt Snoj slika pokrajine v pastozni klasično moderni tehniki, portrete in sakralne slike z biblično tematiko.

Duhovnik je bil od tridesetega do petdesetega leta, zadnja leta v župniji Šmartno ob Savi. Imel je svoj slikarski atelje, v katerem je slikal vsak dan. Potem je nekega zimskega popoldneva leta 2015 svoje stvari odnesel v avto, zalepil obvestilo na vrata, da ga ne bo več nazaj, in škofu odnesel izstopno pismo. Postopek laizacije še ni zaključen.

Njegova ljubezen do slikarstva se je rodila med njegovim petnajstim in šestnajstim letom. »S kolesom sem hodil na Barje in risal pokrajino v poletni meglici. Z rahlimi potezami sem želel zajeti atmosfero, zrak, svetlobo. Svetloba me je prevzemala. Doživljal sem jo kot nekaj mističnega, kot bistvo slikarstva. Groharjev Hribček s svojo presežno, zame onstransko svetlobo je bil zame slikarski ideal,« pravi slikar.

Jošt Snoj črpa iz bogatih in razgibanih intelektualnih, študijskih ter življenjskih izkušenj. Akademski slikar in diplomirani teolog se je v dobrih dveh desetletjih delovanja uveljavil predvsem s številnimi deli za sakralne prostore in pri tem na izviren način združeval teološko, liturgično in osebnoizpovedno slikarstvo. Vzporedno pa so vseskozi nastajali ciklusi krajinskih upodobitev, zaznamovani s posebno simboliko presežnega. Delo Jošta Snoja se je kar dve desetletji slikarsko razvijalo in raslo izolirano od nenehno spreminjajočih se umetnostnih tendenc in smernic. Zato je izoblikoval posebno, iskreno slikarsko držo, ki je v tem pogledu edinstvena.

Vir: Osebna spletna stran