Jože Foltin

Rodil se je v Nemčiji kot drugi otrok staršem, ki so bili zaradi nemške okupacije med drugo svetovno vojno izseljeni v tujino. Po vojni je družina živela na Ptuju, kjer je obiskoval Osnovno šolo Mladika, nato pa leta 1960 šolanje nadaljeval na učiteljišču v Mariboru. Sledil je študij na Pedagoški akademiji v Mariboru (1965–1973), nato pa še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani (1989–1992). Diplomiral je pri akademskem slikarju prof. Zdenku Huzjanu.


Kot učitelj je prvo zaposlitev dobil na osnovni šoli na Zg. Velki v tedanji občini Maribor center. Med letoma 1975 in 1979 je bil ravnatelj osnovne šole v Leskovcu pri Ptuju, kasneje pa je kot učitelj oz. profesor likovne umetnosti poučeval na osnovnih šolah Destrnik, Cirkulane in Markovci ter na Gimnaziji Ormož. Od leta 1985 pa do upokojitve leta 2007 je ravnateljeval na Osnovni šoli Markovci pri Ptuju.

Vsa leta se je ukvarjal z likovno dejavnostjo, predvsem s slikarstvom. Kot slikar se je že od začetka svoje likovne ustvarjalnosti v okviru motivike najraje posvečal krajinam, vedutam in etnografskim motivom, izhajajoč iz svojega neposrednega okolja. V začetku devetdesetih let je pričel raziskovati tudi drugačne likovno-izrazne možnosti in v svoja dela uvedel geometrijsko stilizacijo na skrajnem pragu abstrakcije. Skrajno stopnjo tega razvoja je dosegel leta 1998 z informelovsko zasnovanim ciklusom Najdišč.

Svoja dela je razstavljal na številnih razstavah v Sloveniji in tujini (Španija, Nemčija, Avstrija, Italija, Hrvaška). Tako je sodeloval pri več kot stotih skupinskih razstavah, na skoraj petdesetih samostojnih razstavah, v približno osemdesetih likovnih kolonijah in na mnogih ex temporih, kjer je prejel čez trideset nagrad. Je član profesionalnega Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije.

Za dosežke na likovnem področju je prejel več nagrad in priznanj: oljenko Mestne občine Ptuj (1998), nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor (2000), plaketo Zveze kulturnih društev Ptuj (2005), priznanje sveta JSKD izpostava Ptuj (2013). Za izjemne dosežke ter dolgoletno delo na področju likovnega ustvarjanja je leta 2014 prejel veliko oljenko Mestne občine Ptuj.

Dela in ustvarja v slikarskem ateljeju v Cankarjevi ulici na Ptuju.

Vir: SPODNJEPODRAVCI