Dušan Štrajhar

Dušan Štrajhar je eden izmed vztrajnejših kamniških ljubiteljskih slikarjev, ki se, kot je razstavi na pot zapisala umetnostna zgodovinarka in kustosinja kamniškega muzeja Saša Bučan, tako kot mnogi kulturni ustvarjalci, ki se za umetnost niso odločali v smislu svoje profesionalne poti, ampak se je začel lotevati tovrstnih možnosti šele vzporedno po odločitvi za poklic tehnično-storitvene stroke ter se, od najstniških let naprej, v rastoči ljubiteljski maniri vse bolj zavzeto usmerja v likovno izraznost, ki mu, poleg likovnega izražanja, v ustvarjalnem nemiru omogoča tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, v svojih delih pa se Dušan Štrajhar izkaže kot slikar, ki zna in zmore.


Snovanje, skozi različne motive iščoče/razodevajoče povezanost avtorja samega s seboj, umirjenje, razgovore tišine, vprašanja, postavljena sebi in drugim – dobivajo odzive in odgovore v podobah, v Štrajharjevih vse bolj izpovedno zorečih likovnih stvaritvah. Tovrstno izražanje mu obenem pomeni tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, ki v (lastnih) krogotokih likovnega iščejo nekaj novega in se dotikajo tudi vedno novih problemskih izzivov. A to iskanje, nemir duha v človeku, je tudi pravi odgovor na tu–zemsko, na današnji čas, preobremenjen s skrbmi za jutri, prepoln, da bi mislili na danes, zdaj.

Štrajharju sta krajina in urbana podoba, podoba mesta, vasi, naselja, tista, v katerem se likovno preizkuša – od popolnoma realističnega zajetja z ostro orisanimi linijami do svobodnejšega nanašanja barvnih plasti.

Vir: Občina Kamnik